Ponedjeljak, 05 Rujan 2016 14:10

Razvojna agencija Brtonigle (prva u Hrvatskoj) proizvela kvasce od Istarske Malvazije i Terana

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Razvojna agencija Brtonigle (RAB) u surandnji s talijanskim poduzećem Italiana Biontecnologie u cilju poboljšanja kvaltete vina, nedavno je proizvela autohtoni suhi kvasac Saccharomyces cerevisiae izoliran od autohtone sorte Malvazije i Terana.

Drugim rječima, po prvi puta u Hrvatskoj su stvoreni autohtoni kvasci od Istarske Malvazije i Terana.

Navedeni kvasci će se koristiti u proizvodnji istoimenih vina tijekom vinifikacije berbe 2016.

Budući da se radi o novitetu koji je još uvjek u fazi istraživanja, RAB je uključila u istraživanje 10-tak vinara kojima su nakon anketiranja besplatno dodijeljeni kvasci. Zadatak tih vinara jest koristiti navedene kvasce prema uputama RAB-a. Ujedno, za vrijeme i nakon proizvodnje vršiti će se razna ispitivanja u brtoniškom vinskom laboratoriju, kako bi se utvrdile kararkeristite proizvedenog vina.

Na kraju vinifikacije očekuje se da će vinska ponuda na tržištu biti bogatija i ukusnija, te da će Istarska Malvazija i Teran, koji su nastali u tom procesu imati prepoznatljiv autohtoni okus koji će zadovoljiti i najzahtjevnije vinoljupce.

„Velike količine vina na području Istre i šire kupuju turisti, kojima uz kvalitetu je izuzetno bitna autohtonost proizvoda. Tu dolaze do izražaja kvasci Istarske Malvazije i Terana koji su izolirani od autohtone sorte Istarske Malvazije i Terana, što daje pravu autohtonost vinu.“, izjavila je Ingrid Palman, struč.spec.ing.arr., direktorica RAB-a.

Svoje oduševljenje nije mogao sakriti ni Doriano Labinjan, načelnik općine Brtonigle koji među ostalim rekao „Radi se o nastavku projekta 4 zemlje pokrenutog 2012., dok se s realizacijom projekta autohtonih kvasaca krenulo prošle godine. To je veliki iskorak za Brtoniglu, ali i za vinarstvo, budući da će od sada mirisi i okusi vina navedeih vina biti još autohntoniji. Brtonigla, s time dobiva kvalitetnija vina, dodatnu promociju, a imati će i ekonomsku računicu, budući da će se ti kvasci prodavati u Brtonigli.“

„Ponosan sam što je Brtonigla prva pokrenula tako značajan projekt na području Hrvatske“, zaključio je.

Navedene kvasce će biti moguće kupiti uskoro, a do onda Razvojna agencije Brtonigle je odlučila, u cilju unaprijeđena kvalitete vina, pružati dodatne povoljnosti vinarima u sklopu Vinskog laboratorija u Brtonigli.

Izvor: Naša Bujština

Pročitano 224 puta

Brtonigla - Verteneglio

Općina Brtonigla - Comune di Verteneglio
Adresa: Trg. Sv. Zenona 1, 52474 Brtonigla
OIB 81025770849
Tel./fax :+385 (0)52 / 774 - 174
E-mail: info@brtonigla-verteneglio.hr