Srijeda, 15 Lipanj 2016 14:03

Obavijest vinogradarima!

Savjetodavna služba
Brtonigla, 16.06.2016 god.

 

U Istri je na širem području i prošle godine potvrđena zlatna žutica vinove loze koju prouzrokuje štetni organizam Grapevine flavescens doree MLO.
(Popis svih katastarskih općina, gdje je fitoplazma potvrđena, nalazi se u Narodnim novinama br.20/16).
Simptomi zlatne žutice vinove loze postaju vidljivi krajem lipnja, u srpnju i kolovozu. Kod većine sorata rubovi lišća se uvijaju prema dolje (kod malvazije ne) pa listovi u većini slučajeva poprime trokutast izgled. Kod bijelih sorata boja lišća je svijetlo zelena do zlatno žuta a kod tamnih sorata poprimaju crvenkastu boju. Oboljelo lišće dozrijeva ranije, a otpada kasnije. Lišće je krto i stiskom u ruci se lomi. Karakteristično je također da mladice ne dozrijevaju ravnomjerno a najčešće ostaju potpuno zelene do kraja vegetacije.

 

Fitoplazme sa zaraženih na zdrave biljke prenose cikade, a bolest se može širiti i zaraženim sadnim materijalom.
Direktnih mjera za suzbijanje fitoplazmi nema, pa je potrebno indirektnim mjerama kao što su sadnja zdravog sadnog materijala i suzbijanje vektora spriječiti pojavu i širenje fitoplazmi.
Cikada, poznata pod nazivom američki cvrčak (Scaphoides titanus ) prenosi fitoplazmu Flavescens doree.

 

Na zaraženim područjima potrebno provoditi mjere zaštite usmjerene protiv američkog cvrčka. Vinogradare na to obvezuje i Naredba o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze (NN 7/13). Također je donesena i Odluka o određivanju demarkiranih područja u kojima se provode mjere sprečavanja širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze koju prouzrokuje štetni organizam Grapevine flavescens doree (NN 20/16).

 

Krajem ovog i početkom drugog tjedna, vrijeme je da se provede prvo tretiranje. Za tu namjenu u Hrvatskoj su registrirani slijedeći insekticidi: Actara 25 WG, Sumialfa 5 FL, Nurelle D, Chromorel D, Decis 2,5 EC, Dali te Cythrin Max.
Radi zaštite pčela tretiranje obavljati u vrijeme kada pčele ne lete (večernji sati )!!!

 

Upućuju se svi vinogradari s područja Istre koji su prošle godine u svojim nasadima imali simptome navedene fitoplazme da izvrše tretiranje svojih nasada usmjereno protiv američkog cvrčka.
Vinogradare također upozoravamo da se u zaštiti vinograda smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB). Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

Marina Kocijančić, dipl. inž. agr.
Marina.Kocijancic@savjetodavna.hr

Pročitano 444 puta

Brtonigla - Verteneglio

Općina Brtonigla - Comune di Verteneglio
Adresa: Trg. Sv. Zenona 1, 52474 Brtonigla
OIB 81025770849
Tel./fax :+385 (0)52 / 774 - 174
E-mail: info@brtonigla-verteneglio.hr