Srijeda, 24 Svibanj 2017 17:27

Obavijest maslinarima!

Savjetodavna služba
Brtonigla, 23.05.2017 god.

 

Obavještavamo maslinare s područja Istre da na kontrolnim punktovima, vizualnim pregledom cvatova, nije utvrđena značajna zaraza maslinovim moljcem (Prays oleae) te se upućuju maslinari da pregledaju svoje nasade radi procjene potrebe suzbijanja istog.

 

Kako smo naglasili i u prošloj preporuci pojava maslininog moljca varira iz godine u godinu, te također varira od lokaliteta do lokaliteta. Štetnost moljca ovisi također, ne samo o populaciji samog moljca, nego i o brojnosti cvjetnih resa. U maslinicima sa slabijom cvatnjom i manja populacija moljca može pričiniti značajnije štete.

Ukoliko se utvrdi potreba za suzbijanjem maslinovog moljca mogu se koristiti slijedeći pripravci na bazi Bacillus thurigiensisa ( Baturad WP ili Biobit WP)- djeluje na mlađe stadije gusjenica.

 

Također upozoravamo maslinare da lovne grančice za potkornjake koje ste ostavili u maslinicima po preporuci (24.03.2017) iznesete iz maslinika.

Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB) i da se strogo pridržavaju propisanih uputa.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

Marina Kocijančić, dipl.inž.agr.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pročitano 53 puta

Brtonigla - Verteneglio

Općina Brtonigla - Comune di Verteneglio
Adresa: Trg. Sv. Zenona 1, 52474 Brtonigla
OIB 81025770849
Tel./fax :+385 (0)52 / 774 - 174
E-mail: info@brtonigla-verteneglio.hr