Ispiši ovu stranicu

Općina Brtonigla – Verteneglio uključena u provedbi EU projekta Joint_SECAP

(0 glasova)
24, Srp 2019
In Novosti
Pročitano 271 puta

Općina Brtonigla – Verteneglio, zajedno sa Gradom Novigrad – Cittanova i Gradom Buje – Buie, uključena je u provedbi EU projekta Joint_SECAP - Joint strategies for Climate Change Adaptation in coastal areas.
Provođenjem projekta Joint_SECAP, IRENA (Istarska Regionalna Energetska Agencija) sudjeluje u implementaciji projekata programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska (projekti tipa Standard) preko kojih će se dodatno proširiti znanja i iskustva i poboljšati suradnja između talijanskih regija i Istarske županije.

Cilj projekta Joint_SECAP je poboljšati praćenje klimatskih promjena u Istarskoj županiji, adaptacija efektima, prevencija i minimiziranje negativnih učinaka, te korištenje potencijalnih prednosti i mogućnosti pozitivnih učinaka klimatskih promjena uz implementaciju unaprijed definiranih strateških mjera.
Projekt će obuhvaćati definiranje zajedničke metodologije za definiranje i implementaciju strategija, razmjenu znanja vezanog za problematiku klimatskih promjena i energetsku učinkovitost, te analizu, mjerenje i skladištenje klimatskih podataka, investicijskih i financijskih planova te strateških rizika i mogućnosti u svrhu daljnjeg investiranja i pokretanja novih poslovnih aktivnosti na području Istarske županije. Jedan od rezultata projekta bit će zajednički akcijski plan (SECAP) za područje gradova Novigrad, Buje i Brtonigla, a čija izrada je obveza u sklopu potpisanog Sporazuma Gradonačelnika za klimu i energiju (tzv. Covenant of Mayors).

 

Ciljevi projekta su:
1.) Podizanje svijesti građana o rizicima i odgovarajućim mjerama vezanima uz klimatske promjene kroz radionice, seminare, web stranice, oglašavanja i promotivne materijale,
2.) Mjerenje podataka te izradu izvještaja o procjeni rizika vezanih uz klimatske promjene na određenom teritoriju Istarske županije te daljnjim mjerama koje se moraju poduzeti u budućnosti,
3.) Izrada web platforme kamo će biti omogućena baza podataka, te slobodna distribucija informacija o mjerljivim podacima i mjerama dostupna građanima. Na njoj će biti predstavljeni i koristi vezane uz okoliš i geografski prikaz zahvaćenih područja u Istri. Uz njenu pomoć bit će omogućeno bolje daljnje planiranje procesa ulaganja i razvoja istarske regije po europskim standardima.
4.) Izrada zajedničkog akcijskog plana (SECAP) za određeni teritorij na području Istarske županije.

 

U projektu sudjeluje 8 partnera iz Italije i Hrvatske, a glavni partner je Sveučilište Camerino (Italija). Partneri u projektu su IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija d.o.o., grad San Benedetto del Tronto, Ustanova za energetsku politiku, kvalitetu zraka, nacionalni informacijski sustav zaštite okoliša odjela za javne radove, teritorijalno upravljanje i politike zaštite okoliša regije Abruzzo, Grad Pescara, International centre for sustainable development of energy, water and environment systems - Sdewes centre, Primorsko-goranska županija, Splitsko-dalmatinska županija i Općina Vela Luka.

 

Projekt je s implementacijom krenuo u 1. mjesecu 2019. godine te će se provoditi do lipnja 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta koji se u 85%-tnom iznosu financira sredstvima ERDF fonda (European Regional Development Fund) putem programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska je 2.094.857,50 €, a budžet IRENA-e iznosi 179.545,00 €.