Petak, 16 Rujan 2016 17:49

Memorijalna galerija Aleksandar Rukavina iz Brtonigle predstavlja:

Ocijeni sadr┼żaj
(0 glasova)

Memorijalna galerija Aleksandar Rukavina iz Brtonigle predstavlja:

 

Miranda Legovi─ç
VRLI NOVI SVIJET

 

samostalna izlo┼żba / mostra personale
Curator: Eugen Borkovsky

 

Otvorenje / apertura: petak/venerdi, 16. IX. 2016. 19.00 h

 

Vrijeme u kojem ┼żivimo Miranda Legovi─ç komentira nizom fotografskih radova. U realnom okru┼żenju ona zapa┼ża i bilje┼żi, ─Źesto obi─Źne, dokumentaristi─Źke sekvence, scene koje prepoznajemo. Tu nalazimo urbane motive, pejza┼że, svakodnevnicu, detalje interijera, portrete ljudi ili ┼żivotinja. Ove svjetlosne bilješke su kasnije spojene u cjelinu i, paralelnim slalomom, ponu─Ĺene na ogled. Suvremeni pristup oblikovanju i prezentaciji dozvoljava strategiju kombinacija, varijacija, poigravanja s artefaktima. Tako i ova izlo┼żba biva sastavljena od razli─Źitih ali znakovitih bilješki.

 

Komentar tra┼żi rizik i odgovornost doticanja mnogih podru─Źja koje autorica svjesno ili nesvjesno apsolvira kako bi dobila rezultat koji podastire. O─Źito je da se ne zadovoljava prikazom oblikovnog stanja, ve─ç napor usmjeruje ka zna─Źenju. Radi se o projektu istra┼żivanja forme i zna─Źenja. Autorica nudi niz fotografija koje se mogu do┼żivjeti na dva na─Źina: prema sadr┼żaju pojedine fotografije i prema podastrtim kombinacijama parova. Nalazimo se pred serijom uskla─Ĺenih diptiha. Radovi pred nama dio su serijala koji mo┼że trajati još samo dva "klika" ili slijedi nastavak niza. Poput stilskih vje┼żbi.

 

Situacije na fotografijama su raznorodne. Heterogenost zabilje┼żenog uskla─Ĺena je postupkom komparacije. Tako slika postaje sekundarna, a prisvajamo si zna─Źenje koje autorica nudi na dva rada. Ove diptihe spaja logika uvjetovanosti koju otkrivamo pa┼żljivim zagledanjem. Udvojene vizualizacije rezultiraju zamagljenje predstave o sadr┼żaju pojedinog rada. Pomi─Źu se granice do┼żivljaja izme─Ĺu onog što vidimo i onog što iniciraju uparene scene. Svi parovi su sklopljeni prema nekom prikrivenom zna─Źenju. Miranda nudi fotografije koje su u ovom obliku prezentacije izgubile svoju realnost. Ona je svjesna da do njih sada vodi put dešifriranja druga─Źijeg dojma od sadr┼żaja pojedine fotografije. Upravo taj drugi smisao postaje nova stvarnost koja je podastrta promatra─Źu. On u novu stvarnost mo┼że naseliti osobno: svoju memoriju, svoj do┼żivljaj.

 

Ciklus tra┼żi prepoznavanje, ali odmah potom promišljanje. Pregledavaju─çi ponu─Ĺeno, postaje jasno da je uprizorenu svakodnevnicu umjetnica problematizirala u obliku lociranja problema „stanja nacije“ ili „stanja civilizacije“. Ova izlo┼żba doga─Ĺa se u intervalu izme─Ĺu perioda tzv. zrelog kapitalizma i njegovog raspada. Sagledavanje trenutka rezultira indignacijom. Kad nam je ve─ç sve oduzeto, nudi se još jedino sarkasti─Źan otklon igre. Pripovijedaju─çi kadrovima, autorica otkriva svoj stav. Bliska je pu─Źkom, osjetljiva za nepravdu i neshva─çanje okoline, prijem─Źiva za druga─Źijost i sjetu. Propitivanja o tome predaje svojim likovima/motivima. Umjetnica zapravo naglas, vizualno komentira okru┼żenje. ─îesto je prisutan sarkasti─Źan otklon. Primjenjuju─çi komparativni likovni postupak, koristi motive koje je bilje┼żila dugi niz godina bavljenja fotografijom. Proces postaje igra. Igra mo┼że biti namjerna, spontana, neophodna, ali uvijek svjedo─Źi mijenu. Ona nam ─Źesto otvara nove vizure i tjera ka hrabrosti poput one koje smo imali u djetinjstvu. Igra nas obuzima kako bismo poznato prepoznali u novom svjetlu. Ove kompozicije igraju se relativiziranjem realnog. Miranda ne ┼żeli prikazati stvarnost prenošenjem, ve─ç djeluje u registrima do┼żivljaja, u dosluhu s opa┼żajem nesavršene okoline.

Umjetnica odr┼żava ravnote┼żu izme─Ĺu sadr┼żaja i spontanosti izvedbe. Niz segmenata uvodi nas u perceptivno stanje iznena─Ĺenja: dojmovi iniciraju interes za slijed. Otkrivamo energiju previranja. Elementi kroz autori─Źina promišljanja dobivaju dozu narativnosti. Ali, radovi ne prikazuju, oni komentiraju, ogovaraju nas same. Ovdje je fotografska instalacija oslobo─Ĺena herojskih, idealnih ili aristokratskih konotacija. Socijalna, politi─Źka i memorijska promišljanja podignuta su na razinu znaka. Alter postmodernizam preoblikuje svijet prema ideji autora koji se usudi kreirati. O na─Źinu, materijalu i sredstvima odlu─Źuje tvorac koji više nije Bog ve─ç umjetnik. Bog izvan nas je umro. Sumnja, dovo─Ĺenje na upit, postaje na─Źin percepcije. Uz edukaciju i prepoznavanje stalnog tijeka i mijene svega oko nas i u nama, odustajemo od poslušnosti uobi─Źajenim pravilima. Postajemo istovremeno buntovnici i kreatori.

Suvremeno vrijeme obiluje nelogi─Źnostima. Razum, smisao za sklad, pozitivna logika i humanost zanemarene su. Uvrije┼żeni na─Źini funkcioniranja Svijeta urušavaju se. Promjena diskursa zapadne civilizacije doga─Ĺa se obi─Źnim ljudima koje je kriza odmakla od sigurnosti i ste─Źenog standarda ┼żivota. Ideja gomilanja materijalnih dobara, a koja karakterizira zapadna društvena ure─Ĺenja i religije, gubi dah. Osvr─çemo se slu┼żbenoj znanosti, ali ona razo─Źarava, pre─Źesto je u slu┼żbi profita. Takva znanost je oblikovala mehanizme društvenih podjela i nadzora, a nudi sredstva za ubla┼żavanje stresa. Bankarsko-administrativni, socijalno nepravedni sistem divlja. Uvodi se prikriveni totalitarizam u obliku neoliberalizma potpomognut vladama i medijima. Autorici je jasno da je sudbina kreativca u suvremenosti odre─Ĺena ne samo njegovom lokacijom ve─ç i odlukom da se društveno-politi─Źki anga┼żira ili ostane pasivan. Dosadašnje revolucije nisu uspjele ili su izbrisane rovarenjem kapitala, nacionalizama i vjera. No, još se nije dogodila svjetska socijalna revolucija.

Umjetnica problematizira duh trenutka ipak, na humoran, ponegdje i rezak na─Źin. Sekvence su ujedinjene zna─Źenjem, a uklopljene na na─Źin da im se uparivanjem mijenja smisao. Autorica ih spaja ┼żele─çi posti─çi osvješ─çivanje, edukativnost ili u najmanju ruku upozoravaju─çi smisao. Poruka se skriva u zaklju─Źku kako je oblik uvijek isti, a do┼żivljaj mo┼że biti razli─Źit. Mo┼żemo citirati Groysa: „…Inovacija ne operira sa predmetima koji su izvan kulture, ve─ç s kulturnim hijerarhijama i vrijednostima. Inovacija nije u tome da na svjetlo dana iza─Ĺe nešto što je bilo skriveno, ve─ç da prevrednujemo vrijednost onoga što smo ve─ç vidjeli ili upoznali…“

 

Eugen Borkovsky, 2016.

 

Miranda Legovi─ç ro─Ĺena je 1961. godine u ─îakovcu. Fotografski odjel, Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu, završila je 1981. godine. Od tada se profesionalno bavi fotografijom. Kolektivne izlo┼żbe, likovni projekti i ┼żirirane izlo┼żbe: Pore─Ź, Brtonigla, Pula, Gro┼żnjan, Novigrad Rijeka, Zagreb, Izola, Kopar, Kranj, Bari, Mallorca, Zenica, Mostar, Sarajevo, Postojna. Samostalne izlo┼żbe: Gro┼żnjan, Pazin, Buzet, Pore─Ź, Zagreb, Izola, Trst, Brtonigla. Autorski projekt, iniciranje, osmišljavanje i realizacija: tradicionalna me─Ĺunarodna manifestacija „Foto ex tempore“ u Novigradu. www.fotoextempore.com. Voditelj galerijskog programa Zajednice Talijana Novigrad. Pokreta─Ź i predsjednica Udruge fotografa Istre i voditelj niza edukacijskih programa u domeni fotografije.

 

Adresa: Štancijeta 13e, 52466 Novigrad, Istra, HR; e-mail: mirandalegovic@yahoo.com; tel: 00385 91 5709376


U okviru programa „Mjesec fotografije u galeriji Aleksandar Rukavina“
Organizator, selektor: Sla─Ĺan Dragojevi─ç

 

Impressum: Izdava─Ź / Editore: Op─çina Brtonigla / Comune di Brtonigla; Urednik: Michelle Babi─ç za TZ Brtonigla; Voditelj programa galerije: Sla─Ĺan Dragojevi─ç; Koordinator: Rita Po─Źekaj; Curator: Eugen Borkovsky; Tekstovi / I testi: Eugen Borkovsky; Lektura (HR): Doris Pand┼żi─ç; Produkcija projekta: Galerija Aleksandar Rukavina, Brtonigla; Catalogue design: Studio Borkovsky; Fotografije / fotografie: Miranda Legovi─ç; Tisak / Print: Comgraf Umag; Naklada / Tiratura: 200; Info: www.akademija-art.hr

Pro─Źitano 428 puta

Brtonigla - Verteneglio

Op─çina Brtonigla - Comune di Verteneglio
Adresa: Trg. Sv. Zenona 1, 52474 Brtonigla
OIB 81025770849
Tel./fax :+385 (0)52 / 774 - 174
E-mail: info@brtonigla-verteneglio.hr