Projekt 4 zemlje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Za Općinu Brtonigla karakteristično je da se nalazi na „četiri zemlje“, tj. da su svi tipovi tala koji se nalaze u Istri ispremiješani na prostoru općine. To je jedinstveni slučaj u Istri a vjerojatno i šire.  Međutim, da bi se te specifičnosti mogle istaknuti i iskoristiti potrebno je bilo ponajprije to sa znanstvene strane utvrditi. Tako je 2010. godine pokrenut četverogodišnji projekt pod nazivom ČETIRI ZEMLJE , koji ima za cilj valorizirati Malvaziju istarsku Općine Brtonigla. Upravo je završila treća godina istraživanja gdje su odrađene detaljne fizikalno kemijske analize tla,  kemijske i senzorne analize proizvedenih vina u procesu mikrovinifikacije. Tipovi tala koji su bili uključeni u istraživanje jesu crveno tlo (crvenica), crno tlo, sivo tlo i bijelo tlo. Istraživanje je provedeno u četiri vinograda, odnosno jedan vinograd po tlu. Svi vinogradi su se nalazili na području Općine Brtonigla, odnosno u vrlo sličnim mikroklimatskim uvjetima.Crveno tlo je bilo zastupljeno na lokaciji Grun, crno tlo na lokaciji Škrinjari, sivo tlo na lokaciji Žmergo i bijelo tlo na lokaciji Škarline. 

Na osnovu istraživanja može se konstatirati da su se u berbi 2010. godine, prema senzornim karakteristikama, izdvojili uzorci crvenog i bijelog tla pri čemu je bijelo tlo, sklad senzornih karakteristika i ukupno najbolju kvalitetu postiglo tek nakon pola godine odležavanja. U berbi 2011. godine, izdvojio se uzorak sa crvenog tla koji je bio najbolje ocijenjen za tipičnost i kakvoću dobivši visokih 87,50 bodova. Nadalje, u berbi 2012. godine, izdvojio se uzorak sa bijelog tla koji je bio najbolje ocijenjen za tipičnost i kakvoću dobivši visokih 88,00 bodova. Zaključno, na temelju praćenja senzornih karakteristika, u razdoblju 2010. – 2012. godina možemo konstatirati da su se izdvojili uzorci bijelog i crvenog tla. Nadalje,u sklopu projekta istražile su se sve varijante autohtonih kvasaca koje su provele alkoholnu fermentaciju do kraja odnosno do suhog vina, te pratila njihova tipičnost i razvijanje aroma kroz odležavanje vina.

Na temelju dobivenih rezultata Izdvojila su se 3 autohtona soja i to jedna varijanta sa crne i obadvije varijante sa sive zemlje. U tim uzorcima dominirale su cvjetno – voćne arome kao arome akacije, bazge, žute jabuke, marelice, breskve, prosušenog voća i druge vrlo tipične arome za Malvaziju istarsku. Preostala nam je posljednja godina istraživanja gdje se ti isti kvasci ne testiraju  samo u mikrovinifikatorima već i u velikim bačvama. Rezultat će biti, izoliran najbolji soj kvasca  tipičnih aroma Malvazije istarske koji će se u jednoj skoroj budućnosti moći i komercijalizirati.

 

Investitor projekta: Općina Brtonigla

Koordinator projekta: Razvojna agencija Brtonigla d.o.o.

Institucije i osobe uključene u taj projekt jesu:

Veleučilište u Rijeci,  poljoprivredni odjel Poreč

Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb

Agronomski fakultet, Zagreb

Obrt za intelektualne usluge, ParaDok-Pro

dr.sc. Marijan Bubola

dr.sc. Sandi Orlić  

dr.sc. Gluhić David

Pročitano 5757 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 22 Svibanj 2014 14:39
Više u ovoj kategoriji: « Razvojna Agencija Brtonigla

Brtonigla - Verteneglio

Općina Brtonigla - Comune di Verteneglio
Adresa: Trg. Sv. Zenona 1, 52474 Brtonigla
OIB 81025770849
Tel./fax :+385 (0)52 / 774 - 174
E-mail: info@brtonigla-verteneglio.hr