Odaberite svoj jezik

Centar istarskih okusa i vinske tradicije

min.turizma

 

KORISNIK: Općina Brtonigla - Verteneglio

 

OPIS PROJEKTA:
Projekt realizacije Centra istarskih okusa i vinske tradicije je vrlo značajan za sveukupan gospodarstveni, kulturni i turistički razvoj Općine Brtonigla - Verteneglio, pridonosi bogatstvu kulturnih, gastronomskih i enoloških sadržaja Istarske županije te je jedinstven i inovativan primjer prezentacije tradicionalne baštine na području šire regije.
Cilj Centra je dvostruk:
1. Očuvati tradicionalna znanja, tradicije i prakse vinarstva, maslinarstva i proizvodnje brašna i proizvoda od brašna
2. Pozicionirati se kao ishodišna točka za upoznavanje prirodnih, kulturno-povijesnih i turističkih atrakcija Brtonigle s naglaskom na tradiciju vina i lokalnu gastronomsku ponudu.
Ministarstvo turizma Republike Hrvatske sufinanciralo je realizaciju četvrte faze projekta. Sufinanciranje je dodijeljeno u sklopu Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2018. Ministarstva turizma.
Od 19.12.2018. godine, kada je sa Ministarstvom turizma potpisan Ugovor za sufinanciranje četvrte faze radova za realizaciju Centra istarskih okusa i vinske tradicije iz Programa razvoja javne turističke infrastrukture, pa sve do 19.06.2020. godine, realizirane su sljedeće projektne aktivnosti:
- Građevinsko obrtnički radovi (izrada odzračnika za potrebe dizala, izvođenje radova za sanaciju jame dizala i usluga nadzora) - 42.485,99 kn,
- Radovi ugradnje pumpne stanice za fekalnu kanalizaciju sa tlačnim vodom te nabava i ugradnja sanitarne opreme u zgradi Centra istarskih okusa i vinske tradicije u Brtonigli - 122.387,50 kn,
- Isporuka i ugradnja dizala - 227.500,00 kn.
Sveukupni iznos realiziranih ulaganja iznosi 392.373,49 kn, a Ministarstvo turizma je investiciju sufinanciralo intenzitetom od 40%.

 

CILJEVI i OČEKIVANI REZULTATI PROJEKTA:
Centar istarskih okusa i vinske tradicije će nuditi kvalitetne sadržaje za najzastupljenije skupine turista te će pružati mogućnosti za privlačenje novih skupina turista i grupa posjetitelja jer će obogatiti turističku i kulturnu ponudu Brtonigle i omogućiti produženje sezone i povećanje broja posjeta u pred-sezoni i post-sezoni.
Centar će omogućiti daljnji razvoj turističke ponude, diversifikaciju i jačanje tradicijske i baštinske ponude u ugostiteljstvu, vinarstvu, maslinarstvu i proizvodnji hrane. Priljev gostiju zainteresiranih za eno-gastronomsku ponudu omogućiti će razvoj smještajnih kapaciteta na OPG-ovima. Centar kao mjesto susreta, degustacija, prezentacije, promocije i plasmana lokalnih proizvoda i proizvođača će doprinijeti ekonomskom razvoju Općine.
Razvojem Centra razvija se turistička infrastruktura (interpretacijski centar za posjetitelje s inovativnim i interaktivnim postavom), posjetitelji se upućuju i zadržavaju na području Općine, povećava se potrošnja u ugostiteljskim i smještajnim objektima, lokalno stanovništvo – poljoprivrednici, vinari, poduzetnici dobivaju platformu za plasman vlastitih proizvoda i razvoj novih kulturno-turističkih proizvoda, dobiva se prostor za realizaciju novih kulturnih, tradicijskih i eno-gastronomskih manifestacija, stvara se centar za edukaciju i interpretaciju u kojem svi posjetitelji, od djece do stručne javnosti i vinara mogu pronaći korisne informacije, doživjeti prirodnu i kulturnu baštinu na inovativan i interaktivan način. Projektom se planira realizirati inovativna interpretacija prirodne i kulturne materijalne i nematerijalne baštine.

 

KONTAKT ZA VIŠE INFORMACIJA:
Tea Rakar, Samostalni upravni referent za provođenje projekata, EU fondova i društvene djelatnosti Jedinstvenog upravnog odjela Općine Brtonigla - Verteneglio
Trg Sv. Zenona 1, 52474 Brtonigla
Tel./Fax.: +385 (0)52 774 174
E-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: www.brtonigla-verteneglio.hr

 

Za više informacija o programu: https://mint.gov.hr/

  • Pregleda: 931